Aineisto-ohje

Jotta yhteistyö asiakkaan ja painon välillä toimisi mahdollisimman kitkattomasti,
on oleellista että molemmat puhuvat samaa kieltä. Ohessa on selitetty yleisimpiä painossamme käytettäviä termejä sekä niihin mahdollisesti liittyviä sudenkuoppia.

 

Aineistomuoto:

Voitte toimittaa valmiin aineiston meille sähköisessä muodossa joko valmiina PDF-tiedostona (jossa on mukana leikkuuvarat ja -merkit) tai suunnitteluohjelman avoimena tiedostona, johon on liitetty mukaan tiedoston tarvitsemat kuvat, grafiikat ja fontit.

Suosittelemme, että käytätte aineiston valmistamiseen erityisesti siihen suunniteltua ohjelmistoa kuten Adobe Illustrator tai Adobe InDesign. Valmis PDF-tiedosto tulisi tehdä kayttäen PDF/X-1a:2001 -standardia siten että kohdeprofiilina on EUROPE ISO Coated FOGRA27. Ohjeet ja Adoben ohjelmissa käytettävä valmis .joboptions -tiedosto sekä .csf väriprofiili on ladattavissa oikealta.

HUOM! Microsoft Officen ohjelmistot (PowerPoint, Word) eivät pääsääntöisesti sovellu painokelpoisen materiaalin tuottamiseen. Sama koskee myös OpenOfficen ym. vastaavia ohjelmistoja. Paras vaihtoehto näiden kohdalla on tehdä tiedostosta valmis PDF-tiedosto, mutta koska näitä ohjelmistoja ei ole alunperin suunniteltu painettavan aineiston valmistamiseen, ei ole takuita että painojälki vastaisi ruudulla näkynyttä.


Kuvat

Suositeltavia tiedostomuotoja kuville ovat psd sekä jpg korkealaatuisena pakkauksena.

Kuvat tulisi olla joko valmiiksi EUROPE ISO Coated FOGRA 27 -profiiliin tallennettuna, tai sitten Adobe RGB -profiilissa. Yleisempi sRGB -profiilikin kääntyy kyllä teknisesti painettavaan CMYK-muotoon, mutta koska se on suunniteltu ruudulla näytettävän kuvan profiiliksi, voi sRGB -kuva sisältää sävyjä joita CMYK-painatus ei pysty toistamaan oikealla tavalla.

 

Resoluutio

Suositeltava resoluutio kuville lopullisessa koossa:

- Väri- ja harmaasävykuvat 300 dpi
- Bittikarttakuvat 1200 dpi

Internetistä ladattujen kuvien resoluutio on yleensä 72 dpi, eli ne eivät sovellu suoraan painotuotantoon. Karkeana nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että kun kuvan avaa tietokoneen näytölle 100% kokoisena, on sen painokelpoinen koko noin 1 / 4 tästä.


Profiili

Työnkulkumme on optimoitu Europe ISO Coated FOGRA27 -väriprofiilille. Tämä väriprofiili löytyy esimerkiksi kaikista Adoben uusimmista taitto-ohjelmistoista tai sen voi ladata oikealta.

 

Leikkuuvara (Bleed)

Materiaalin sivukoon tulisi olla sama kuin lopullisen tuotteen puhtaaksi leikattu koko on. Erityisen tärkeää on lisätä tiedostoon leikkausvarat (bleed), jotka ovat 3 mm sivun kaikille reunoille. Kaikki sivulle taitetut elementit jotka jatkuvat sivun reunaanasti, on taitto-ohjelmassa asetettava leikkuuvarojen mukaan (eli sivun reunan yli). Mikäli ohjelmassa ei voi leikkuuvaroja määrittää, tulee tiedoston sivun koko tehdä vastaavasti suuremmaksi, esim. A5 (norm. 148 x 210 mm) kokoon 154 x 216 mm.


Aineiston toimitus:

Digitaalisen aineiston voitte toimittaa meille

  • - sähköpostissa osoitteeseen tuotanto(a)orivedenkirjapaino.fi
    - muistitikulla
    - CD tai DVD-levyllä
    - FTP-palvelimen kautta (katso ohjeet PDF-tiedostosta, jonka voit ladata oikealta)

Lataa aineistosaate
PDF-tiedostona

aineistosaate

Lataa ohjeet
FTP-siirrosta (PDF)

ohjeet FTP-siirtoon

Lataa aineisto-ohjeet
ja -tiedostot
ZIP-pakattuna

ohjeet ja tiedostot pakattuna

painotuotteitamme